Türelem a konfliktuskezelésben

Gyorsan felfortyansz? Könnyen vágsz a másikhoz a vita hevében olyan dolgokat, amit aztán megbánsz? Nehezen őrzöd meg a nyugalmadat, és elsodornak a heves indulatok? Gyakran érzed magad dühösnek?

Ha elragadnak magukkal az indulatok, az olyan mintha egy örvény rántana le magával a mélybe. Miközben egyre jobban belelovalljuk magunkat a sérelmeinkbe, pörgünk rajta, egyre inkább hajlamosak vagyunk felvenni az „áldozat szerepét”, és a problémát kizárólag a minket ért igazságtalanságként érzékeljük. Miért gond ez? Mert egyrészt így kizárólag a saját szemszögünkre koncentrálunk, másrészt pedig a megoldást abban látjuk, hogy a másik szépen ismerje el a mi igazunkat, vagy vegyünk minél nagyobb elégtételt. Így aztán egyre nagyobb energiát ölünk abba, hogy a másikat meggyőzzük, és egyre végletesebb követeléseket fogalmazunk meg és egyre inkább elsodródunk.

Mit tehetünk? 

Először is a feltoluló érzelmeket vegyük figyelembe, hiszen kiváló jelzőkészülékek. Soha ne fojtsuk el. Figyeljünk a testünkre is, dobog a szíved, gombóc a torkodban, összeugrik a gyomrod? Vallom, hogy a türelem elsődleges kulcsa a MEGÉRTÉS, így mielőtt szabadjára engednéd a dühödet, indulatodat, próbáld megérteni mi történt.

A düh gyökere sokszor az a frusztráció, hogy valamilyen szükségletünk, alapértékünk veszélybe került (bizalom, biztonság, béke, nyugalom, összetartozás, szeretet stb.), tehát ha beindul a vészjelző, ÁLLJUNK MEG egy pillanatra, figyeljünk rá, vajon mi történt pontosan, mit érzünk és mit szeretnénk. 

Másodszor: nyugodtan kommunikáljunk a dühről, nézzük meg ezt a két mondatot, micsoda különbség van.

  • Dühös vagyok, mert már megint elől hagytad a zoknikat.
  • Dühös vagyok, mert szeretem ha rend van a nappaliban.

Ugye, hogy más?

Fontos, hogy konfliktushelyzet kapcsán az érzéseinket vádaskodás nélkül fejezzük ki és tartsuk tiszteletben a párunkét is, határozzuk meg kinek mire van szüksége és végig egy közös, békés megoldásra törekedni.

Ha a párod ad túlzott érzelmi reakciót, figyelj arra, hogy kifejezd megérted az érzéseit, (nem kell feltétlenül egyetérteni, de el kell fogadni kiindulási alapként, hogy Ő így érez), és Te kérdésekkel próbáld megtudni, mi az ami számára fontos, milyen sérelem érte, mire lenne valójában szüksége. (örökös zárójel, hogy minden konfliktuskezelési tanácsos az alapvetően egészséges párkapcsolatokra vonatkozik, a súlyosan alá-fölérendelt, alacsony etikai szintű, bántalmazó kapcsolatok sajnos kommunikációs és konfliktuskezelési módszerekkel nem kezelhetőek)

Tudd, hogy egy vihar hozhat tisztulást, de valódi tisztázást csak egy őszinte beszélgetés eredményezhet a fenti szempontokkal. Elképzelhető, hogy erre az indulatok elmúltával érdemes sort keríteni.

Első lépésként az ÁLLJ MEG-et gyakoroljuk, ha érzem, hogy na én most első felfortyanásomban igazságtalan, bántó leszek, akkor fizikailag is kivonulok a helyszínről legalább 1-2 percre általában megfogom a karórámat és kényszerítem magam, hogy nézzem a másodpercmutatót. (ez a számolj tízig haladó változata). Szóval legyen valami fizikai emlékeztető is megérinted a jeggyűrűdet, karkötődet, szívedre teszed a kezed és mélyeket lélegzel. Bármi utána könnyebb.

Írjátok meg kommentben, milyen ÁLLJ MEG módszert próbáltatok ki vagy már alkalmaztok, várom kommentben a tapasztalatokat!

Modern nőiesség #12 – A női törékenység

A nőiesség konzultációk egyik állandó visszatérő szereplője a női törékenység. „Könnyű Neked, hiszen olyan Te olyan törékeny kis nő vagy…” – mondják nekem. A „Könnyű nekemmel” amúgy vitába szállnék,...

Önbecsülés építés – biztos ízlés

Az egészséges önbecsülés folyamatos karbantartást igényel. Tettekkel, választásokkal, tudatos döntésekkel építjük. A belső iránytű a biztos ízlés. A biztos ízlés az önismereti utunkon felhalmozódott tudás önmagunkról. A tudás felelősségvállalás...

Modern nőiesség #9 – A női erő I.

A női erőről…- Valóban az erős nők kiváltsága? Vegyes érzések keverednek bennem, ahogyan a női erőről írok. Van-e értelme egyáltalán a „női” jelzőnek, vagy az erő csak erő, bárki...

Az önszeretetről – az önbecsülés érzelmi része

Az önszeretet – az önbecsülés érzelmi részeÖnszeretet nélkül elsorvadunk és saját magunk árnyékai leszünk. Rengeteg ember szenved súlyos érzelmi alultápláltságban, elvágva önmagától, robotként működve élve a mindennapjait. Ezek az...