Modern nőiesség #17 – A nőiesség világos és sötét energiái

Ahogyan a világ ellentétekre épül: nappal-éjszaka, hideg-meleg, fekete-fehér, úgy a nőies energiák is hordozzák ezt a kettősséget. A világos és sötét még véletlenül sem értékelést jelent, nem a jó-rossz értékítéletét, hanem egyszerűen két különböző minőséget. Így a sötét oldal egyáltalán nem rossz, nem ördögi, nem manipulatív (nem tévesztendő össze a toxikus nőiességgel).

A nőiesség „világos” oldala kedves, bájos, játékos, törékeny, éteri, ragyogó, lágy, angyali, relaxált, nyugodt. A világos energiák fókuszában: az áramlás, a jelenlét megélése, az empátia, a nőies gondoskodás van.

A nőiesség világos energiája üdeséggel és könnyedséggel árasztja el a környezetét. Ha világos női energiáiban lévő nő belép egy szobába, kisüt nap. A kulcsszó, hogy a puszta lényétől, a létezéséből „történik” mindez: nem valami manírból, cselekvésből, erőltetésből.

A jelenlét ereje tölti meg élettel, vidámsággal és játékossággal a világos női energiákat: huncut, pajkos, olykor kislányosan bájos. Sokan megriadnak felnőtt nőként a lendületes gyermeki könnyedséget megélni, attól félve, hogy gyermetegnek tűnnek, pedig az életörömöt ébresztjük az életünkben.

A világos női energiák törékenysége maga  sebezhetőség, az érzelmek megélése és a testi érzetek befogadása. Hányszor találkozunk azzal a (téves) meggyőződéssel, hogy a nőiesség gyengeség, pedig mi lehetne nagyobb bátorság, mint az érzelmek megélése, felvállalása és megmutatása.

A világos oldal a nőies lágyság, a puhaság, a kecsesség, a nyugalom. Ezek az energiák mind-mind a női befogadásból fakadnak. A világos női energiák nyitják meg a szívünket, hogy képesek legyünk elfogadni az élet kínálta ajándékokat és lehetőségeket. A befogadás képessége a nő önelfogadásából és értékességének biztos tudatából fakad. Minden olyan téves hiedelem, hogy „nem vagyok elég jó”, „én ezt nem érdemlem meg” gátolja a nőies befogadást. (Gondolj csak bele hány nőnek okoz nehézséget, hogy egy kedves bókot elfogadjon)

A nőiesség „sötét” oldala ezzel szemben szenvedélyes, rejtélyes, csábító…és egyben az érett, mély, határozott és bölcs nőiesség. Az a nő, aki képes önmagát tenni az első helyre, képes felelősséget vállalni az igényeiért. Az a nő, aki képes kiállni az értékeiért, mert legbelsőbb meggyőződése, hogy a legnagyobb veszély az, ha önmaga, ha az értékrendszere ellenére cselekszik vagy hagyja, hogy átgázoljanak a határain.

A „sötét” nőies energiában megmerítkezett nők pontosan tudják, hogy a határok meghúzása néha kifejezetten kényelmetlen, de elkerülhetetlen a változáshoz. És itt értünk el a kulcsfontosságú ponthoz. A nőiesség „sötét” oldala megtanít arra, hogy ha bármilyen változást akarunk akkor cselekedni kell, olykor konfrontálódni kell és leginkább el kell engedni a mindennek és mindenkinek való megfelelést.

A sötét oldal nőiessége tudatos. Tudatában van az értékeinek és nem akarja bizonygatni őket. Egy érett nyugalom, a magabiztos nő biztonsága lengi körül: nemet mond azokra a szituációkra, ami nem találkozik az értékrendjével. Nem rendez jelenetet, nem veszekszik, nem magyarázkodik, egyszerűen határt húz és visszavonul. A sötét oldal csendje gyakran többet mond ezer szónál.

A nőiesség sötét oldala egy olyan mély önfókuszra tanít, ami nem önzés, nem önteltség, hanem az önbecsülés cselekvő oldala. Ha változni szeretnél a sötét oldal önprioritása és cselekvő ereje a segítségedre lesz.

Ha  nőiességedet szeretnéd kiteljesíteni érdemes mindkét oldalnak figyelmet szentelni és teret engedni.

Modern nőiesség #12 – A női törékenység

A nőiesség konzultációk egyik állandó visszatérő szereplője a női törékenység. „Könnyű Neked, hiszen olyan Te olyan törékeny kis nő vagy…” – mondják nekem. A „Könnyű nekemmel” amúgy vitába szállnék,...

Önbecsülés építés – biztos ízlés

Az egészséges önbecsülés folyamatos karbantartást igényel. Tettekkel, választásokkal, tudatos döntésekkel építjük. A belső iránytű a biztos ízlés. A biztos ízlés az önismereti utunkon felhalmozódott tudás önmagunkról. A tudás felelősségvállalás...

Modern nőiesség #9 – A női erő I.

A női erőről…- Valóban az erős nők kiváltsága? Vegyes érzések keverednek bennem, ahogyan a női erőről írok. Van-e értelme egyáltalán a „női” jelzőnek, vagy az erő csak erő, bárki...

Az önszeretetről – az önbecsülés érzelmi része

Az önszeretet – az önbecsülés érzelmi részeÖnszeretet nélkül elsorvadunk és saját magunk árnyékai leszünk. Rengeteg ember szenved súlyos érzelmi alultápláltságban, elvágva önmagától, robotként működve élve a mindennapjait. Ezek az...