Modern nőiesség #14 – A nőiesség „sötét” oldala

Amikor elkezdtem a női erőről szóló sorozatomat az erő definiciójából indultam ki: Az erő egy hatásgyakorlás – egy energia mozgósítása, amivel valamilyen állapotváltozást érünk el.

Vagyis az erő a környezetet valamilyen változásra készteti, vagy valamilyen változást hoz létre. Az erő ily módon szinte elválaszthatatlan a cselekvéstől. Ha nem cselekszel, nem működteted az erődet. Ha gyakran érzed magad, tehetetlennek, kiszolgáltatottnak vagy áldozatnak, akkor szinte biztosan azt is megfogalmazod, hogy nincs erőd cselekedni.

Hogyan függ össze az erő a nőiesség „sötét” oldalával? Egyáltalán mi az a „sötét” oldal?

Kezdjük azzal, hogy a sötét oldal egyáltalán nem rossz, nem ördögi, nem manipulatív. (nem tévesztendő össze a toxikus nőiességgel!)

Ahogyan a világban megfigyelhetőek az ellentétek: nappal-éjszaka, hideg-meleg, fekete-fehér, úgy a nőies energiák is hordozzák ezt a kettősséget.

A nőiesség „világos” oldala kedves, bájos, játékos, törékeny, ragyogó, lágy. A világos oldal fókuszában: az áramlás, a jelenlét megélése, az empátia, a nőies gondoskodás van.

A nőiesség „sötét” oldala ezzel szemben szenvedélyes, rejtélyes, csábító…és egyben az érett, mély, határozott és bölcs nőiesség. Az a nő, aki képes önmagát tenni az első helyre, képes felelősséget vállalni az igényeiért. Az a nő, aki képes kiállni az értékeiért, mert legbelsőbb meggyőződése, hogy a legnagyobb veszély az, ha önmaga, ha az értékrendszere ellenére cselekszik vagy hagyja, hogy átgázoljanak a határain.

A „sötét” nőies energiában megmerítkezett hölgyek pontosan tudják, hogy a határok meghúzása néha kifejezetten kényelmetlen, de elkerülhetetlen a változáshoz. És itt értünk el a kulcsfontosságú ponthoz. A nőiesség „sötét” oldala megtanít arra, hogy ha bármilyen változást akarunk akkor cselekedni kell, olykor konfrontálódni kell és leginkább el kell engedni a mindennek és mindenkinek való megfelelést.

A sötét oldal nőiessége tudatos. Tudatában van az értékeinek és nem akarja bizonygatni őket. Egy érett nyugalom, a magabiztos nő biztonsága lengi körül: nemet mond azokra a szituációkra, ami nem találkozik az értékrendjével. Nem rendez jelenetet, nem veszekszik, nem magyarázkodik, egyszerűen határt húz és visszavonul. A sötét oldal csendje gyakran többet mond ezer szónál.

A nőiesség sötét oldala egy olyan mély önfókuszra tanít, ami nem önzés, nem önteltség, hanem az önbecsülés cselekvő oldala. Ha változni szeretnél a sötét oldal önfókusza és cselekvő ereje a segítségedre lesz.

Ha  nőiességedet szeretnéd kiteljesíteni érdemes mindkét oldalnak figyelmet szentelni és teret engedni.

Modern nőiesség #12 – A női törékenység

A nőiesség konzultációk egyik állandó visszatérő szereplője a női törékenység. „Könnyű Neked, hiszen olyan Te olyan törékeny kis nő vagy…” – mondják nekem. A „Könnyű nekemmel” amúgy vitába szállnék,...

Önbecsülés építés – biztos ízlés

Az egészséges önbecsülés folyamatos karbantartást igényel. Tettekkel, választásokkal, tudatos döntésekkel építjük. A belső iránytű a biztos ízlés. A biztos ízlés az önismereti utunkon felhalmozódott tudás önmagunkról. A tudás felelősségvállalás...

Modern nőiesség #9 – A női erő I.

A női erőről…- Valóban az erős nők kiváltsága? Vegyes érzések keverednek bennem, ahogyan a női erőről írok. Van-e értelme egyáltalán a „női” jelzőnek, vagy az erő csak erő, bárki...

Az önszeretetről – az önbecsülés érzelmi része

Az önszeretet – az önbecsülés érzelmi részeÖnszeretet nélkül elsorvadunk és saját magunk árnyékai leszünk. Rengeteg ember szenved súlyos érzelmi alultápláltságban, elvágva önmagától, robotként működve élve a mindennapjait. Ezek az...