Mediátor trükk #4 – Keresd a kivételt

Gyakran belefutok olyan panaszokba, hogy „A párom soha nem figyel rám”, „A feleségem állandóan nyaggat”, „A férjem folyton csak a telefonját nyomkodja”.

Általában ezeket a mondatokat elkeseredett arckifejezés, dühös szemöldökráncolás, reménytelenséget tükröző tekintet kíséri. A tehetetlenség érzése tölti el a sérelmet szenvedőt, megreked a problémánál, betölti az elméjét, lehangolt, szomorú érzések kavarognak benne. A reményvesztettség lassan, de biztosan egyre nagyobb teret hódít meg, felveszünk egy negatív szemüveget. 

Ez a szemüveg nem előnyös. 

Nem előnyös, mert kizárólag a csúfságokra fókuszál. Csak a rosszat, a problémát veszi észre, sőt már a jó dolgokat is befeketíti vagy fel sem tűnik neki.

Ráadásul még egy rémes dolgot csinál ez a randa szemüveg: megállítja az időt. Csak a probléma létezik. A csúf szemüveg szerint a problémában ragadunk örökkön-örökké. Soha nem figyel rám, állandóan nyaggat, folyton csak a telefonját nyomkodja.

Akkor én most vitába bocsátkozom a csúf szemüveggel:

Nem állandóan és nem folyton, és biztosan nem soha. Mert emberek vagyunk. Elhiszem, hogy ritkán fordult elő mostanság, de biztos, hogy volt már olyan, hogy odafigyelt. Vagy volt, hogy békén hagyott, vagy nem nyomkodta a telefonját.

Pont ezeket a kivételeket keressük! Ezekben a kivételes esetekben ugyanis nem állt fenn a probléma. Jó volt, kellemes volt abban a helyzetben benne lenni. Vagyis képesek vagyunk úgy viselkedni, gondolkodni, a másikhoz viszonyulni, hogy az mindkettőnk számára kellemes, örömöt okozó. Még egyszer leírom: képesek voltunk rá. Van hozzá erőforrásunk. Figyeld meg, hogy a kivételes esetekben mi volt a különbség az általános (problémás) helyzethez képest. Mi a különbség a körülményekben vagy a viselkedésedben? Mikor nem történik meg a probléma?

Ha egyszer meg tudtuk valósítani, meg tudtuk oldani, akkor meg tudjuk oldani 2-szer is. Ha 2-szer, akkor 3-szor sőt 300-szor is. És végül a kivételből lesz a többség, és a problémás helyzet lesz a kivételes.A csúf szemüveget érdemes letenni, és a fókuszunkat arra irányítani, hogy a változás képessége a mi kezünkben van. Erre bizonyítékok a kivételek és az a rengeteg dolog, amit jól csinálunk, csak annyira természetesnek vesszük, hogy már fel sem tűnik.

Modern nőiesség #12 – A női törékenység

A nőiesség konzultációk egyik állandó visszatérő szereplője a női törékenység. „Könnyű Neked, hiszen olyan Te olyan törékeny kis nő vagy…” – mondják nekem. A „Könnyű nekemmel” amúgy vitába szállnék,...

Önbecsülés építés – biztos ízlés

Az egészséges önbecsülés folyamatos karbantartást igényel. Tettekkel, választásokkal, tudatos döntésekkel építjük. A belső iránytű a biztos ízlés. A biztos ízlés az önismereti utunkon felhalmozódott tudás önmagunkról. A tudás felelősségvállalás...

Modern nőiesség #9 – A női erő I.

A női erőről…- Valóban az erős nők kiváltsága? Vegyes érzések keverednek bennem, ahogyan a női erőről írok. Van-e értelme egyáltalán a „női” jelzőnek, vagy az erő csak erő, bárki...

Az önszeretetről – az önbecsülés érzelmi része

Az önszeretet – az önbecsülés érzelmi részeÖnszeretet nélkül elsorvadunk és saját magunk árnyékai leszünk. Rengeteg ember szenved súlyos érzelmi alultápláltságban, elvágva önmagától, robotként működve élve a mindennapjait. Ezek az...