Mediátor trükk #5 Sakál vagy zsiráf – használd az együttérzés erejét

Sakál? Zsiráf? – állatkertbe kerültem? Nem, csupán Marshall Rosenberg az erőszakmentes kommunikáció atyjának két jelképes figuráját hoztam Nektek, hogy segítségül hívjam egy fontos témához.

A sakál jelképezi a „sötét oldalt”, a kritikát, a lealacsonyítást, leminősítést, becsmérlést, ítélkezést, összehasonlítást, felelősséghárítást, hibáztatást. 

A zsiráf a legnagyobb szívvel rendelkező szárazföldi állat, ami hosszú nyakával képes távolságot tartani, így képes az együttműködő megértésre, a szívbeli kíváncsiságra, empatikus hallgatásra. A zsiráf képes az együttérzésre elfogulatlan és nyitottan észrevenni, hogy érzi magát a másik és mire van szüksége. 

Embert próbáló időkben életbevágóan fontos, hogy az együttérzés nyelvét beszéljük. Többről van itt szó, mint arról, hogyan beszélünk, vagy hogyan fogalmazunk meg szép és okos én-üzeneteket. Arról van szó, hogyan gondolkodunk, hogyan érzünk, hogyan cselekszünk, végső soron hogyan élünk.

Hiszek abban, hogy valójában zsiráfnak születtünk, némi sakálfolttal. A lényeg a zsiráfszív lüktetése, és az, van-e belső mozgás szabadságunk, hogy egy helyzetben ne sakálként, hanem zsiráfként viszonyuljunk. Az együttérzés nem puszta sajnálat, főleg nem lesajnálás. Az együttérzés jóleső ölelés egy kiadós sírás után, puha takaró, forró tea hideg estéken. Az együttérzésben erő van, egy kedves erő, ami kenyeret ken, zsebkendőt nyújt, megvigasztal.

Az együttérzéshez legalább ketten kellünk: kölcsönösen kinyitjuk a szívünket, megértést, jelenlétet adunk, összekapcsolódunk, mintha mellém ülnél egy padra, megfogom a kezed és csak hallgatsz. Néha az együttérző csend, egy sóhaj egy egész világot jelenti a szenvedőnek. 

Az együttérzés zsiráfja ugyanakkor biztos kézzel szabadságra a sakált, aki kritizálna, hibáztatna a kialakult helyzet miatt, vagy „nagyon okos” tanácsokat osztogatna.

Az együttérzés önmagunkkal hatványozottan fontos nehéz időkben, amikor a szívünket jeges félelem szorítja, vagy fuldokolunk a dühtől. Legyél ott magadnak és másnak is, kedvesen ítélkezésmentesen, kérdezd meg magadtól is, hogy mire van szükséges. Higgy a személyes jelenlét odafigyelés erejében!

Régen, fiatal(abb) koromban még meg akartam váltani az egész világot, és el voltam keseredve, hogy nem sikerül???? Egyik kedves mentorom egy női mosdóban (tudjátok a legjobb találkozások potenciális színhelye) folytatott beszélgetés során csak ennyit mondott:

„Az apró fodrozódásokban hiszek…” És milyen igaza volt, mindenkinek van egy hatósugara, egy felelőssége, hogy az ő életében, az ő környezetében a jót, az együttérzést, a szeretetet közvetítse.

Legyünk hát zsiráfok, tengernyi apró fodrozódással.

Modern nőiesség #12 – A női törékenység

A nőiesség konzultációk egyik állandó visszatérő szereplője a női törékenység. „Könnyű Neked, hiszen olyan Te olyan törékeny kis nő vagy…” – mondják nekem. A „Könnyű nekemmel” amúgy vitába szállnék,...

Önbecsülés építés – biztos ízlés

Az egészséges önbecsülés folyamatos karbantartást igényel. Tettekkel, választásokkal, tudatos döntésekkel építjük. A belső iránytű a biztos ízlés. A biztos ízlés az önismereti utunkon felhalmozódott tudás önmagunkról. A tudás felelősségvállalás...

Modern nőiesség #9 – A női erő I.

A női erőről…- Valóban az erős nők kiváltsága? Vegyes érzések keverednek bennem, ahogyan a női erőről írok. Van-e értelme egyáltalán a „női” jelzőnek, vagy az erő csak erő, bárki...

Az önszeretetről – az önbecsülés érzelmi része

Az önszeretet – az önbecsülés érzelmi részeÖnszeretet nélkül elsorvadunk és saját magunk árnyékai leszünk. Rengeteg ember szenved súlyos érzelmi alultápláltságban, elvágva önmagától, robotként működve élve a mindennapjait. Ezek az...