Aprópénzre váltott önbecsülés – figyeld a belső párbeszédet

A téma utcán hever, vagy egy strandtörölközőn – egy korábbi élményemet öntöm írásba:

A hőségre való tekintettel a strandon frissültünk, éppen az árnyékban hűsöltünk, amikor az alábbi párbeszéd ütötte meg a fülem:

  • Na, bekenem  a POFÁMAT is, mielőtt leég teljesen – így az idősebbik hölgy
  • Tessék, én is most fújtam le ezt a narancsligetet a combomon – mondja a fiatalabb undorodó fintorral az arcán, majd egy kifejezetten durva mozdulattal meg is lökte a kérdéses területet.

Két csinos ápolt nő volt, akik egyébként teljesen megszokott társalgást folytatták, kivéve, ha a saját testrészeik kerültek szóba.

Ilyenkor mindig elszomorodom. Hölgyek! Ha saját magunkról fennhangon így beszélünk, mit várunk a párunktól, családunktól, többi embertől? Ki akarna simogatni, megcsókolni egy pofát? Arcot, orcát, még akár pofit is, de a pofa se nem kedves, se nem tényszerű, se nem vonzó. 

Nem pusztán a csúnyán hangzó, urambocsá’ trágár szavakról van szó, hanem a viccesnek szánt megjegyzésekről pl. tejcsárda, elöl deszka-hátul léc, virgácsok, botfül, kafferbivaly talp, tenyeres talpas fejőlány, kisül a zsírom stb.

A szavaknak energiájuk van, a bíráló, ítélkező, lekezelő szavak rombolnak. Ha folyamatosan ilyen fordulatok tarkítják a belső párbeszédet az nem fog építeni, sőt észrevétlenül egyre mélyebbre sodorja a saját magadról alkotott képet. Akkor is, ha magadban mondod. Akkor is, ha csak viccelődve mondod. Akkor is, ha megszokásból mondod, már bele se gondolva a jelentésébe. Mielőtt legyintenél, nézd egy pillanatra kívülről ezt a helyzetet! Mi lenne, ha valaki más mondaná Neked ezeket? Kikérnéd magadnak, megsértődnél de legalább felkapnád? Akkor magadtól miért viselnéd el minden áldott nap? Micsoda agresszió ez a saját lényünk, értékeinkkel szemben, ahogyan leértékeljük a testünket, képességeinket, végső során saját személyünket. 

A kérdés másik vonulata a férjedre gyakorolt hatás? Mennyire tűnik vonzónak egy olyan nő, aki pofaként aposztrofálja az arcát? Mennyire fogja ez őt motiválni, hogy bájosnak, kívánatosnak lásson? Hányszor bíráljuk vélt/valós kevésbé előnyös tulajdonságainkat a párunk előtt, titokban reménykedve, hogy megcáfolja? A környezetemben lévő férfiakon végzett rögtönzött közvélemény kutatás szerint, egy idő után nekik is egyrészt szembeszökő az érintett „kényes terület”, illetve ők is kezdik negatív színben látni, akkor is ha korábban fel sem tűnt nekik vagy számukra kifejezetten vonzó volt. Miért történik meg ez a változás? Mert a szavaknak varázserejük van, és bár tudnak gyógyítani, de ebben az esetben inkább méregről van szó. Saját magunk tiszteletének egyik alapköve, hogyan minősítjük magunkat szavakkal, tettekkel.
Sok párkapcsolati probléma gyökere az alacsony önbecsülésben rejlik. Jó néhányan fogalmazzuk meg célként az önbecsülésünk erősítését, ehhez érdemes letisztítani a saját magunk felé irányuló kommunikációnkat. Azt is amikor befelé saját magunkról saját magunkkal beszélgetünk, illetve amikor kifelé beszélünk magunkról.

Modern nőiesség #12 – A női törékenység

A nőiesség konzultációk egyik állandó visszatérő szereplője a női törékenység. „Könnyű Neked, hiszen olyan Te olyan törékeny kis nő vagy…” – mondják nekem. A „Könnyű nekemmel” amúgy vitába szállnék,...

Önbecsülés építés – biztos ízlés

Az egészséges önbecsülés folyamatos karbantartást igényel. Tettekkel, választásokkal, tudatos döntésekkel építjük. A belső iránytű a biztos ízlés. A biztos ízlés az önismereti utunkon felhalmozódott tudás önmagunkról. A tudás felelősségvállalás...

Modern nőiesség #9 – A női erő I.

A női erőről…- Valóban az erős nők kiváltsága? Vegyes érzések keverednek bennem, ahogyan a női erőről írok. Van-e értelme egyáltalán a „női” jelzőnek, vagy az erő csak erő, bárki...

Az önszeretetről – az önbecsülés érzelmi része

Az önszeretet – az önbecsülés érzelmi részeÖnszeretet nélkül elsorvadunk és saját magunk árnyékai leszünk. Rengeteg ember szenved súlyos érzelmi alultápláltságban, elvágva önmagától, robotként működve élve a mindennapjait. Ezek az...