A jelenlét – leggyorsabb út az örömhöz

„- Nem hiszem el, megint eltelt egy hét!” kiáltott fel a nő, kétségbeesetten pörgetve a napokat a szamárfüles határidő naplóban…

Hatalmas sóhajjal végigfuttatta tekintetét a rengeteg feljegyzésen: megbeszélés, határidők, védőnő, bevásárlás, csupa-csupa kötelezettség….

„Vajon mennyi minden történt, MINDEKÖZBEN, hogy én rohantam a gyereknek leárazott esőnadrágért, idegeskedtem a megbeszélés miatt, bosszankodtam a szennyeshalom és a rendetlenség miatt?”

Mi történt? Valahol halványan az agya (de inkább a szíve mélyéről) elősorjáztak kósza emlékfoszlányok: a hajnali nap rozéarany fénye, ahogyan beszűrődik és táncot jár az elsötétített szobában, a gyerekek kócos, gyűrött mosolya, nagy kacagás, mezítlábas talpak csattogása, maszatos kis kezek a homokozóban, a fehér ruhára csöpögő csokifagyi, a párja fáradt arcán végigfutó mosoly….

„Hol voltam én?”

„Fogalmam sincs….ott voltam, de mégsem. A hajnali napsugarak simogatása helyett gyomorgörccsel ültem a laptopom előtt, amikor a gyerek homokos volt a szempillájáig, azon aggódtam hazaérünk-e időben…, aztán Gizi üzenetére válaszoltam Messengeren, majd bosszankodtam, hogy az új fehér ruhából soha nem jön ki a folt, a párom pedig…oh mennyi mindent elmulasztottam…”

A nő esete a szamárfüles határidőnaplójával bár sarkított, de nem egyedi. Sokszor hajlamosak vagyunk a múlton rágódni, a jövőn aggódni és ez bizony a párkapcsolatunkba is beszűrődik: elveszítünk értékes közös pillanatokat, olyan értékes gyöngyszemeket, mint egy felvillanó mosoly, egy kedves pillantás, váratlan simogatás.

Ahhoz, hogy valódi jelenlétünk legyen a jelenben, érdemes megbékélni a múlttal, levonni a tanulságot, erővel, szeretettel tekinteni a jövő felé, de mit kezdjünk a jelennel?

Például, dönthetünk úgy, hogy minden érzékszervünkkel, minden szeretetünkkel ott vagyunk a pillanatban, dédelgetjük azt a pillanatot. Ehhez remek segítség az 5 érzékszerv gyakorlat:

  • Ha úgy érzed elvesztetted a kapcsolatot a jelen pillanattal, vegyél néhány mély levegőt lassan fújd ki és figyeld meg a különböző érzékszerveiddel:
  • 5 dolgot, amit magad körül látsz 
  • 4 hangot, amit hallasz 
  • 3 dolgot, amit tapintasz  
  • 2 illatot, amit érzel 
  • 1 ízt, amit érzel 

Nézzünk fel abból a szamárfüles határidőnaplóból, telefonból és kezdjünk el ott lenni, ahol vagyunk. Úgy igazán.

Modern nőiesség #12 – A női törékenység

A nőiesség konzultációk egyik állandó visszatérő szereplője a női törékenység. „Könnyű Neked, hiszen olyan Te olyan törékeny kis nő vagy…” – mondják nekem. A „Könnyű nekemmel” amúgy vitába szállnék,...

Önbecsülés építés – biztos ízlés

Az egészséges önbecsülés folyamatos karbantartást igényel. Tettekkel, választásokkal, tudatos döntésekkel építjük. A belső iránytű a biztos ízlés. A biztos ízlés az önismereti utunkon felhalmozódott tudás önmagunkról. A tudás felelősségvállalás...

Modern nőiesség #9 – A női erő I.

A női erőről…- Valóban az erős nők kiváltsága? Vegyes érzések keverednek bennem, ahogyan a női erőről írok. Van-e értelme egyáltalán a „női” jelzőnek, vagy az erő csak erő, bárki...

Az önszeretetről – az önbecsülés érzelmi része

Az önszeretet – az önbecsülés érzelmi részeÖnszeretet nélkül elsorvadunk és saját magunk árnyékai leszünk. Rengeteg ember szenved súlyos érzelmi alultápláltságban, elvágva önmagától, robotként működve élve a mindennapjait. Ezek az...