Háború vagy békés válás?

Kilátás és kiút a gödör mélyéből

Létezik-e békés válás? El lehet-e kerülni a hosszadalmas, lelkileg, idegileg, anyagilag megterhelő bírósági procedúrákat? Lehetséges-e több év, évtized házasságát egyenes derékkal, tisztességesen lezárni, egymástól elköszönni?

Egy válás, egy párkapcsolat végérvényes felbontása mindenképpen veszteség. Az együtt töltött évek, megannyi emlékkel, sérelemmel, feszültséggel teli érzelemmel vagy fásultsággal, kiábrándultsággal törnek elő.  Számtalanszor előfordul, hogy a válás szándékának megfogalmazásakor a felek eldöntik, hogy békésen szeretnék lezárni a kapcsolatukat, aztán ahogyan kényesebb kérdések – gyermekek feletti szülői felügyeleti jog gyakorlása, kapcsolattartás, vagyonmegosztás – kerülnek napirendre egyre inkább kiéleződik a konfliktus és egyre inkább eltávolodnak egymástól az álláspontok.

Megtörténik a legrosszabb: házastársakból, szülőkből ellenségek lettek. Közhely, de mély igazság is, hogy a legnagyobb vesztesek ebben a harcban a gyerekek.

Az a tapasztalatom, hogy a válási mediáción felelősségteljesen, aktívan résztvevő felek nemcsak jelentősen hamarabb  (akár egy-két hónapon belül) rendezik a válással kapcsolatos sarkalatos kérdéseket, így vagyonmegosztás, gyermekelhelyezés, kapcsolattartás, tartásdíj, hanem olyan megállapodást kötnek, amely tükrözi mindkét fél akaratát, értékrendjét, meggyőződését.

Természetesen egy életszakasz lezárása lelkileg is rengeteg energiát emészt fel, mely nem ér véget a mediációs megbeszélésekkel, de jelentős kiinduló lépése az elengedésnek. Egy kellően részletes, a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelő, mindkét fél és a gyermekek érdekeit szolgáló megállapodás, biztonságos és kiszámítható kapaszkodókat nyújt az új élethelyzetben.

A semleges, de mindkét felet bátorító, támogató közeg segíti a házastársakat abban, hogy a jövőben együttműködő, jó kommunikáción alapuló kapcsolatot ápoljanak. Ez kiemelt fontosságú, ha közös gyermekük van, hiszen a gyermeknek továbbra is szüksége van mindkét szülőjére, és a további kiegyensúlyozott testi, lelki szellemi fejődéséhez elengedhetetlen a két szülő közötti  együttműködés.

Végzett családkonzulens szakemberként pedig a mozaikcsalád egészséges harmonikus kialakítása kapcsán is tudunk együtt dolgozni.

Akár a válás után is állok rendelkezésre a szülői együttműködés megerősítését célzó mediációs folyamatokban, ahol a fókusz azon vagy, hogy az immár nem egy párt alkotó szülők szülői szerepből történő együttműködése minél hatékonyabb legyen a mindennapokban, a kommunikáció nyugodt és célravezető a gyerek érdekében.