Mediátor trükk #8 – Te elérhető vagy?

Te mennyire vagy elérhető a párod számára?

Hát persze folyamatosan: telefonon, Messengeren, Skypeon, Viberen! 

Igen, értem, de tényleg ott vagy? Tudsz-e valójában kapcsolatot létesíteni?

A kötelékteremtés számomra a párkapcsolat egyik alaptézise, így úgy éreztem itt az idő, vizsgáljuk meg a kapcsolódás előfeltételeit:

  • Ott tudok-e lenni teljes fizikai valómmal? Leteszem-e telefont, odafordulok-e, abbahagyom-e, amit csinálok?

Meg tudom-e adni a szemkontaktust, a fizikai valómmal is azt a nyugodtságot, ami a kapcsolódáshoz szükséges? (nyilván nem a reggeli rohanásra gondolok, bár egy szebb világ lenne)

  • Ott tudok-e lenni mentálisan?

Tudok-e elfogulatlanul figyelni rá, anélkül, hogy a saját problémáimon rágódnék? Tudok-e úgy figyelni, hogy nem kalandoznak el a gondolataim? 

Az értő figyelem a bizalom előszobája: igyekszem megérteni a szavak hordozta értelmet, és nem azon gondolkodom, hogy én mit fogok mondani.

Nagyon fontos ilyenkor, hogy felismerjem, most én az Ő világába kirándulok, az Ő észlelésébe, meglátásaiba, meggyőződéseibe, tapasztalataiba, érzéseiben és nem az enyémbe! Vizuális típusoknak segítség ebben, ha egy üres mozivásznat képzelsz el, és várod, hogy az Ő szavai töltsék meg a vásznat. Röviden Te most az Ő mozijában vagy egy néző. Nem a rendező, és nem a forgatókönyvíró. Ezért célszerű elkerülni, hogy ne indítsuk be rögtön a megoldásgyárat, ne bagatellizáljuk el a problémát. Nem megoldást, hanem megértést kell adnunk. És ide kapcsolódik a következő pontunk:

  • Ott tudok-e lenni érzelmileg? 

Vagyis képes vagyok-e együttérzéssel, empátiával viszonyulni felé? A valódi együttérzés, elfogulatlanul és nyitottan észrevenni, hogy érzi magát a másik és mire van szüksége az adott pillanatban? Itt is igaz, hogy nem feltétlenül kell egyetértünk, hanem megértésre koncentrálni. Fogadjuk el, hogy az Ő világában most milyen érzelmek uralkodnak.

Sue Johnson az Érzelmekre Fókuszáló Terápia megteremtője ezt érzelmi válaszkészségnek írja  le: „Bízhatok abban, hogy érzelmileg reagálsz rám?” Ez azt jelenti, hogy ezzel a ráhangolódással kifejezzük, hogy a társunk érzelmei fontosak számunkra, ezek a vigasztalás, gondoskodás egyértelmű jelei.

„Itt vagyok és teljes lényemmel figyelek Rád”

Ez az egyik legnagyobb ajándék, amit adhatunk a szeretteinknek.

Modern nőiesség #12 – A női törékenység

A nőiesség konzultációk egyik állandó visszatérő szereplője a női törékenység. „Könnyű Neked, hiszen olyan Te olyan törékeny kis nő vagy…” – mondják nekem. A „Könnyű nekemmel” amúgy vitába szállnék,...

Önbecsülés építés – biztos ízlés

Az egészséges önbecsülés folyamatos karbantartást igényel. Tettekkel, választásokkal, tudatos döntésekkel építjük. A belső iránytű a biztos ízlés. A biztos ízlés az önismereti utunkon felhalmozódott tudás önmagunkról. A tudás felelősségvállalás...

Modern nőiesség #9 – A női erő I.

A női erőről…- Valóban az erős nők kiváltsága? Vegyes érzések keverednek bennem, ahogyan a női erőről írok. Van-e értelme egyáltalán a „női” jelzőnek, vagy az erő csak erő, bárki...

Az önszeretetről – az önbecsülés érzelmi része

Az önszeretet – az önbecsülés érzelmi részeÖnszeretet nélkül elsorvadunk és saját magunk árnyékai leszünk. Rengeteg ember szenved súlyos érzelmi alultápláltságban, elvágva önmagától, robotként működve élve a mindennapjait. Ezek az...