Mediátor trükk #6 – A legjobb legrosszabb tulajdonságod:)

„- Egyszerűen megőrülök, ahogyan felcsattan, hisztizik….olyan vehemens – magyarázta kétségbeesetten a férfi. A felesége lesütötte a szemét, láthatóan kissé szégyenkezett.

  • Hogyan tudnánk ezt a vehemenciát, ezeket a felcsattanásokat másként értelmezni? Mi lehetne az a pozitív keret, ahol ezt a vehemens energiát picit máshogyan fognánk meg? – kérdezem.

A férfi tanácstalanul néz, a hölgy bátortalanul suttogja:

  • Hát igen, az én vérmérsékletem más, mint a tiéd…
  • Vérmérséklet – csapok le a lehetőségre (őszintén szólva én is kissé vehemensen????), 
  • Szóval mi a jó oldala annak, hogy Anna ilyen hm… temperamentumos?
  • Temperamentumos – ízlelgeti a szót a férfi – végülis így is mondhatjuk… Az előnyei …-tűnődik és felderül az arca: – hát valószínűleg halálra unnám magam, Anna szenvedélyes, vicces, sokat nevetünk és vele tényleg lehet élvezni az életet… – mindketten nevetnek.”

Számomra a tanulság az, hogy minden tulajdonságnak van egy skálája, egy kiterjedése. Sokszor egyértelműen negatívnak bélyegzünk egy tulajdonságot, magunkban vagy a társunkban. Szeretnénk legyőzni ezt a negatív tulajdonságot magunkban és legszívesebben kisollóval, akkurátus kis vágásokkal kivágnánk a párunkból. Szerencsére ezt nem tudjuk megtenni. 

Szerencsére, mert elenyészően kevés dolog van a világon, ami csak jó vagy csak rossz. Erősségeink és gyengéink összefonódnak, ha Anna vehemenciáját kiműtenék, hova tűnne a jó kedélye, szenvedélye? 

Sokkal célravezetőbb, ha arra koncentrálunk, hogy minden tulajdonságnak van egy pozitív oldala és egy negatív oldala, és igyekezzünk a pozitív oldalán maradni.

Ezt egyébként már az ókori görögök is ennek a tudásnak a birtokában voltak, főként ha elméjüket Arisztotelész: Nikomakhoszi etikán pallérozták. Arisztotelész elképzelése az volt, hogy minden erény két szélsőség között nagyjából középen helyezkedik el: pl. a takarékosság a fösvénység és a tékozlás, a bátorság a gyávaság és a könnyelmű vakmerőség között.

Hogyan tudjuk a negatívnak bélyegzett tulajdonságainkat pozitív keretbe foglalni?

Első lépésként azonosítsd be, pl hajlamos vagyok túlbeszélni másokat, uralni egy beszélgetést, ennek lehet a pozitív oldala, hogy jó a kommunikációs képességeim vannak és kiállok az érdekeimért. Második lépésként fogalmazd meg, hogyan maradhatok a pozitív oldalon: pl. tudatosan kicsit hátralépek és meghallgatom a másikat is. Vagy pl. hajlamos vagyok kéretlen tanácsokat adni, ennek a pozitív oldala, hogy segítőkész vagyok, csak több energiát kell arra fordítanom, hogy empatikusan megértsem, hogy a másiknak mire van szüksége.

Neked mi a legjobb legrosszabb tulajdonságod?

Modern nőiesség #12 – A női törékenység

A nőiesség konzultációk egyik állandó visszatérő szereplője a női törékenység. „Könnyű Neked, hiszen olyan Te olyan törékeny kis nő vagy…” – mondják nekem. A „Könnyű nekemmel” amúgy vitába szállnék,...

Önbecsülés építés – biztos ízlés

Az egészséges önbecsülés folyamatos karbantartást igényel. Tettekkel, választásokkal, tudatos döntésekkel építjük. A belső iránytű a biztos ízlés. A biztos ízlés az önismereti utunkon felhalmozódott tudás önmagunkról. A tudás felelősségvállalás...

Modern nőiesség #9 – A női erő I.

A női erőről…- Valóban az erős nők kiváltsága? Vegyes érzések keverednek bennem, ahogyan a női erőről írok. Van-e értelme egyáltalán a „női” jelzőnek, vagy az erő csak erő, bárki...

Az önszeretetről – az önbecsülés érzelmi része

Az önszeretet – az önbecsülés érzelmi részeÖnszeretet nélkül elsorvadunk és saját magunk árnyékai leszünk. Rengeteg ember szenved súlyos érzelmi alultápláltságban, elvágva önmagától, robotként működve élve a mindennapjait. Ezek az...